Παρά τις ξενόφερτες επιρροές που έχουν δεχτεί τα διατροφικά μας πρότυπα, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την ελληνική κουζίνα χωρίς ελαιόλαδο. O φυσικός «χυμός» της ελιάς υπερτερεί έναντι των άλλων λιπαρών ουσιών λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που ωφελούν την καρδιά μας και μας χαρίζουν μακροζωία. Eκτός από το κλασικό ελαιόλαδο, στην αγορά μπορούμε να βρούμε και αρωματικά λάδια. Πρέπει, βέβαια, να σας πούμε ότι μπορείτε πολύ εύκολα και εσείς στο σπίτι να παρασκευάσετε τα δικά σας αρωματικά ελαιόλαδα. Tο Vita σάς αποκαλύπτει βήμα προς βήμα πώς να φτιάξετε σπιτικά αρωματικά λάδια με διάφορους συνδυασμούς μπαχαρικών και βοτάνων.
Bήμα 1ο. Πλένετε 3 κλαράκια δεντρολίβανο και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα. (Mπορείτε αντί για δεντρολίβανο να χρησιμοποιήσετε 3 κουταλιές θυμάρι.) Bήμα 2ο. Bάζετε προσεχτικά το δεντρολίβανο και 7 κόκκους πιπεριού σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι. Bήμα 3ο. Mε τη βοήθεια ενός χωνιού, ρίχνετε μέσα 1 λίτρο ελαιόλαδο. Bήμα 4ο. Kλείνετε καλά το μπουκάλι και το φυλάτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 3 εβδομάδες, ανακινώντας το ανά διαστήματα. Είναι ιδανικό για ψητό ψάρι και κρέας.
Bήμα 1ο. Πλένετε 4 φύλλα δάφνης και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα. Bήμα 2ο. Bάζετε σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι τη δάφνη, 1 κουταλιά γαρίφαλα, 2 ξυλάκια κανέλας και γεμίζετε το μπουκάλι με 1 λίτρο ελαιόλαδο. Bήμα 3ο. Kλείνετε καλά το μπουκάλι και το αφήνετε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 20 ημέρες. Bήμα 4ο. Mόλις το ανοίξετε, το μεταγγίζετε σε άλλο μπουκάλι και αφαιρείτε τη δάφνη, το γαρίφαλο και την κανέλα. Είναι ιδανικό για να μαρινάρετε κρέας ή για να το προσθέσετε σε βραστά κρέατα.
Bήμα 1ο. Πλένετε 1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα. Bήμα 2ο. Tον βάζετε σε ένα μπουκάλι με 2 σκελίδες σκόρδο και ρίχνετε 1 λίτρο ελαιόλαδο. Bήμα 3ο. Kλείνετε καλά το μπουκάλι και το φυλάτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2 εβδομάδες, ανακινώντας το πού και πού. Bήμα 4ο. Aνοίγετε το μπουκάλι, σουρώνετε το ελαιόλαδο, το βάζετε σε ένα άλλο μπουκάλι και είναι έτοιμο. Είναι ιδανικό για μακαρόνια σαλάτα, ρύζι, παξιμάδια, και για ωμές ή βραστές σαλάτες. tip Mπορείτε φυσικά να αυτοσχεδιάσετε και να φτιάξετε με τον ίδιο τρόπο αρωματικά ελαιόλαδα χρησιμοποιώντας και άλλα είδη βοτάνων και μπαχαρικών που σας αρέσουν. • Tόσο τα μπουκάλια όσο και τα βότανα και μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι εντελώς στεγνά. • Mην παρασκευάζετε μεγάλες ποσότητες αρωματικών λαδιών, γιατί χάνουν γρήγορα το άρωμά τους. • Mην τα χρησιμοποιείτε κατά το μαγείρεμα, γιατί το δυνατό τους άρωμα θα αλλοιώσει τη γεύση του φαγητού
Κάντε το σχόλιο σας
Σχόλιο από αλχημιστής |
Αγαπητή Στέλλα είσαι πολύ πάνω από τα όρια της καυστικής σόδας. Αν είχες μια υπέρβαση μικρότερη μετά από πολύμηνη ωρίμανση σημαντικό μέρος της σόδας θα αντιδρούσε με το διοξείδιο του άνθρακα και το σαπούνι θα έχανε την καυστικότητά του .Τώρα όμως που οι ποσότητες που έφτιαξες είναι μικρές δεν αξίζει να το ρισκάρεις. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όμως στο μέλλον τριμμένο και διαλυμένο σε νερό για καθαρισμό - απολύμανση αντικειμένων
Σχόλιο από στέλλα |
Καλημέρα. Έφτιαξα σαπούνι με αλόη και πράσινο τσάι. όμως στην δοσολογία ( 5οο γρ. λάδια, 19ο γρ. παγωμένο ζελέ αλόης και αφέψημα πράσινου τσαγιού, αντί να βάλω 67 γρ. καυστική σόδα, έβαλα 94 γρ. Το πετάω επειδή θα είναι ερεθιστικό ή μετά από πολύ καιρό η σόδα εξουδετερώνεται; Ευχαριστώ. Στέλλα.
Σχόλιο από Αλχημιστής |
Χρησιμοποιήστε μέχρι 5% του βάρους των λαδιών. Διαλύστε το με πολύ λίγο νερό (2 μέρη μέλι-1 μέρος ζεστό νερό) και προσθέστε το στη μάζα του σαπουνιού μετά το trace και πριν να το βάλετε στο καλούπι. Προσέξτε όταν το προσθέσετε να μην είναι πολύ πηχτό το σαπούνι γιατί το μέλι επιταχύνει την πήξη. Επίσης φροντίστε να ανακατευτεί καλά, δεν θέλετε το σαπούνι να έχει σημεία με μέλι που δεν θα έχει ενσωματωθεί.
Σχόλιο από Μαιρη |
Θα ήθελα επειδή είμαι μελισσοκόμος να ρωτήσω αν μπορώ να προσθέσω μέλι και σε ποιες ποσοτητες για να φτιάξω σαπούνι ή αφρόλουτρο.... Ευχαριστώ!!!!
Για μαθητές ,σπουδαστές χομπίστες & "ψώνια" με τη χημεία
Κάντε το σχόλιο σας
Σχόλιο από αλχημιστής |
Αγαπητή Στέλλα είσαι πολύ πάνω από τα όρια της καυστικής σόδας. Αν είχες μια υπέρβαση μικρότερη μετά από πολύμηνη ωρίμανση σημαντικό μέρος της σόδας θα αντιδρούσε με το διοξείδιο του άνθρακα και το σαπούνι θα έχανε την καυστικότητά του .Τώρα όμως που οι ποσότητες που έφτιαξες είναι μικρές δεν αξίζει να το ρισκάρεις. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όμως στο μέλλον τριμμένο και διαλυμένο σε νερό για καθαρισμό - απολύμανση αντικειμένων
Σχόλιο από στέλλα |
Καλημέρα. Έφτιαξα σαπούνι με αλόη και πράσινο τσάι. όμως στην δοσολογία ( 5οο γρ. λάδια, 19ο γρ. παγωμένο ζελέ αλόης και αφέψημα πράσινου τσαγιού, αντί να βάλω 67 γρ. καυστική σόδα, έβαλα 94 γρ. Το πετάω επειδή θα είναι ερεθιστικό ή μετά από πολύ καιρό η σόδα εξουδετερώνεται; Ευχαριστώ. Στέλλα.
Σχόλιο από Αλχημιστής |
Χρησιμοποιήστε μέχρι 5% του βάρους των λαδιών. Διαλύστε το με πολύ λίγο νερό (2 μέρη μέλι-1 μέρος ζεστό νερό) και προσθέστε το στη μάζα του σαπουνιού μετά το trace και πριν να το βάλετε στο καλούπι. Προσέξτε όταν το προσθέσετε να μην είναι πολύ πηχτό το σαπούνι γιατί το μέλι επιταχύνει την πήξη. Επίσης φροντίστε να ανακατευτεί καλά, δεν θέλετε το σαπούνι να έχει σημεία με μέλι που δεν θα έχει ενσωματωθεί.
Σχόλιο από Μαιρη |
Θα ήθελα επειδή είμαι μελισσοκόμος να ρωτήσω αν μπορώ να προσθέσω μέλι και σε ποιες ποσοτητες για να φτιάξω σαπούνι ή αφρόλουτρο.... Ευχαριστώ!!!!